IKARUS TECH napelemes tartószerkezetek

Új utakon az Ikarus

Az Ikarus mindig is a megújuló cégek iskolapéldája volt, ám az elsősorban autóbuszgyártóként ismert vállalat nem csupán a járműgyártás területén törekszik maradandót alkotni, hanem az Ikarus és az Astrasun közös vállalkozásaként idén létrehozott Ikarus Tech a napelemes tartószerkezet-gyártásban is az élre tör. A tervekről dr. Keresztes Attila ügyvezető beszélt lapunknak.

A napelemes tartószerkezet-gyártásban is az élre tör a cég

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség 2023. december 1-jén nagy érdeklődés mellett rendezte meg a magyar napenergia ipar egyik legrangosabb eseményét, XVI. Szolár Konferencia – Szakmai és Befektetői Workshop címmel.

Napelemes tartószerkezetek Szirákon
Fotó: Ikarus Tech

A rendezvényen Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára ismertette, hogy a jövő évi támogatási program keretében 4 kW-os helyett akár 5 kW teljesítményű napelemrendszer és 8 kWh-s helyett akár 10 kWh-s energiatároló is telepíthető lesz, a beruházási költség kétharmadát fogja fedezni a program.

A konferencián a napelemes szektor jelentős szereplői képviseltették magukat és  bemutatkozott  az IKARUS TECH Kft.
Dr. Keresztes Attila ügyvezető előadásában elmondta, hogy az IKARUS TECH célja Európa egyik legjelentősebb napelemes tartószerkezet gyártójává válni.

Az Ikarus mindig is a megújuló cégek iskolapéldája volt, ám az elsősorban autóbuszgyártóként ismert vállalat nem csupán a járműgyártás területén törekszik maradandót alkotni, hanem az Ikarus és az Astrasun közös vállalkozásaként idén létrehozott Ikarus Tech a napelemes tartószerkezet-gyártásban is az élre tör. A tervekről dr. Keresztes Attila ügyvezető beszélt lapunknak.

Kevés nagyobb múltú cég működik Magyarországon, mint az Ikarus, amelynek elődvállalata 1895-ben kezdte meg a tevékenységét. Természetesen mindenki elsősorban autóbuszgyártóként ismeri, világszerte nagy elismerést vívott ki a vállalat ezen a területen, hiszen az 1980-as években a világ negyedik legnagyobb autóbuszgyártója volt. A klasszikussá vált Ikarus 260-asok, amelyek számos országban évtizedeken át futottak az utakon, különösen legendássá váltak.

Napjainkban az elektromos autóbuszgyártás mellett egyéb területeken is igyekszik meghatározó szereplővé válni a cégcsoport, és ennek érdekében hozták létre idén az Ikarus és az Astrasun közös vállalkozásaként az Ikarus Tech Kft-t.

Az Ikarus 130 éves gyártási szakértelmét igyekszünk ötvözni az Astrasun megújuló energiapiacon szerzett több mint egy évtizedes tapasztalatával, ezért gondoltuk úgy, hogy a napelemes tartószerkezetek gyártási piacán eredményesek lehetünk együtt, közös cég formájában – fogalmazott dr. Keresztes Attila ügyvezető lapunknak nyilatkozva. – Ez csak első hallásra meglepő, hiszen az Ikarus-csoport jelenleg korszerű elektromos autóbuszok hazai, illetve exportpiacokra történő gyártásával és értékesítésével, valamint fémipari termékek sorozatgyártásával foglalkozik, és máris megérkeztünk a napelemes tartószerkezetekhez. A korszerű gyártási technológiák folyamatos termékfejlesztéssel járnak, innovatív megoldásokat követelnek meg, ami az Ikarusra mindig jellemző volt.

Az Astrasun a naperőmű projektfejlesztések, kivitelezések és befektetések terén 2013 óta egyre komolyabb sikereket ért el, így első kézből van gyakorlati tapasztalata a tartószerkezetek kapcsán. Az innovációval és a kutatással nagyon sokat foglalkozik a társaság, saját megújuló energetikai tanszéke van az Óbudai Egyetemen, számos programot indított itthon és külföldön – ecsetelte az Ikarus Tech hátterét Keresztes Attila.

– A naperőművek kialakításának egyik kardinális eleme az időjárás viszontagságainak ellenálló tartószerkezet, amelynél mind a hely adottságait, mind a megrendelő igényeit figyelembe kell venni, tehát sokféle megoldást szükséges alkalmazni. Költséghatékonyan kell a helyszínre alkalmazni olyan technikai megoldásokkal, amelyek nem igényelnek gyakori karbantartást, ám ennek ellenére minél hosszabb garanciát lehet biztosítani. A mi megoldásunk éppen ezt kínálja, hiszen évente egyszer szükséges ezeknek a tartószerkezeteknek a karbantartása, és emellett 20 év garanciát tudunk vállalni. Sok más távolkeleti gyártóval szemben az IKARUS Tech-től azt kapják minőségben és technikai megoldásban a vevők, mint amit rendeltek ráadásul a termék szükség esetén újrahasznosítható, azaz az élhető jövőhöz is hozzájárulunk.

Bicsák János, Ikarus Tech Kft. ügyvezető igazgatója, Fülöp-Král Nóra, a Műszertechnika-Holding Zrt. vezérigazgatója, Keresztes Attila, az Ikarus Tech Kft. ügyvezető igazgatója és Nyers Alex, az Ikarus Tech Kft. értékesítési vezetője
Fotó: Ikarus Tech

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg december 1-én a XVI. Szolár Konferenciát
Fotó: Ikarus Tech

Napelempark Bicskén
Fotó: Ikarus Tech

cikk forrása: https://www.magyarhirlap.hu – 2023. 12. 07.